Recepten.

Recepten hittade jag på fullkornsfias blogg.
Det första jag bakade var fiberkakorna.

2 ekologiska ägg
1 dl kesella 1%
3 msk vatten
½ dl havrekli
2 msk fibrex
1 msk pofiber
1 msk hela linfrön
2 tsk fiberhusk
½ tsk krossad anis
½ tsk krossad fänkål
½ tsk malen ingefära
½ tsk malda pomeransskal
knappt ½ tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bakpulver
1 krm havssalt

Värm ugnen till 200° C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner ägg, kesella och vatten. Låt vila 5-10 minuter.
Klicka ut smeten och bred ut till brödkakor på en plåt klädd med bakpapper. Hur många det blir beror på hur stora och tjocka du vill ha dem.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Jag använde inte alla kryddorna utan köpte en brödkryddblandning och hade i en tesked istället. Men det var nog lite. Det smakade inte så mycket av dem. Så nästa gång ska jag ha i mer i smeten. Annars var kakorna helt okej. Kakokrna är glutenfria. Och dem var superenkla att göra.

 

Innan gräddning.

Efter!

Det andra som jag bakade var havrekexen.

150 g bregott
2 msk råsocker
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
1 dl majsmjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Dela sönder havregrynen i en mortel eller mixer. Smält bregott och råsocker i en kastrull. Häll i mjölken i kastrullen och hetta upp till strax innan kokpunkten. Blanda vätskan med havregrynen. Låt grynmassan svalna. Värm ugnen till 225° C.

Blanda potatismjöl, majsmjöl, bakpulver och salt. Arbeta samman mjöl och grynmassan till en smidig deg. Kavla ut degen till en tun platta på mjölat bakbord och ta ut runda kex med ett mått eller ett glas. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och grädda i 10-12 minuter.

Dem här var också lätta att göra. Det enda var att det var lite svårt att kavla ut hela degen så jag tog mindre bitar att arbeta med. Jag använde ett glas att för att få ut runda kex.

 

Grynmassan.

De torra ingredienserna.



Dem här var supergoda! :)

Jag tror att jag ska göra fiberkakorna idag igen. Det blev inte så många och Fredrik har nog nästan ätit upp alla ändå. :P
Tjo!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0